Vaxning på salong

Vissa områden kan vara svårt att vaxa själv och då är det oftast bättre att få hjälp med det på en salong, exempelvis bikinilinje, brasiliansk vaxning och armhålor.


vaxning på salongInnan vaxning

Raka dig inte på tre-fyra veckor innan

Det är viktigt att håret inte är kortare än 0,5 centimeter. Annars kan det vara svårt att få upp hårstrået då vaxet inte får ordentligt fäste.

Spara därför ut ditt hår innan en vaxning. Hur lång tid det tar beror på din hårväxt, men generellt tre veckor behövs.

Sola, bada eller smörj dig ej innan

Är huden mjuk och följsam kan huden följa med vid vaxningen. Därför är det viktigt att du inte smörjer dig innan behandlingen.

Kontrollera att hudterapeuten är utbildad

Om du vaxar dig på salong så ska du se till att din hudterapeut har en SHR-examen (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation). Hur bra din vaxning blir beror nämligen väldigt mycket på din hudterapeut.

Självklart beror det också på vilken typ av vax du eller terapeuten använder. Läs mer om olika sorters vax här.

Priser

Vaxning kostar olika mycket beroende på salong och vilket område du vaxar. Kostanden ligger på allt ifrån 80 kronor för haka till 700 kronor för hela ben. Brasiliansk vaxning kostar ungefär 500 kronor.

Under behandlingen

Det gör ont – men det går över

Om det är en bra terapeut ska denna få dig att känna dig lugn och trygg. Det gör ont men går snabbt över. Smärtan sägs bli mindre och mindre ju oftare du vaxar dig.

Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket område och hur mycket hårväxt du har.

Efter behandlingen

Ta inte med fingrarna på det vaxade området

Efter behandlingen kan huden bli irriterad och röd. För att minska rodnaden kan du eller din terapeut applicera någon inflammationshämmande produkt på området. Tänk också att inte ta på området med fingrarna, då det finns mycket bakterier på våra fingrar.

Du ska inte sola eller använda parfym på det vaxade området på 48 timmar efter behandlingen.

Undvik inåtväxande hårstrån

Det finns hårväxthämmande krämer som du kan smörja in dig med i stället för din vanliga hudkräm i några dagar efter behandlingen. Den sägs kunna göra håret mjukare när det växer ut igen. Det finns även kräm som ska kunna hindra inåtväxande hårstrån. Om dessa krämer verkligen fungerar finns det inga vetenskapliga bevis för. 

Resultat

Ett bra resultat är när det behandlade området är hårfritt i upp till fyra veckor. Biverkningar av vaxningen kan dock vara hårsäcksinflammationer och inåtväxta hårstrån.